Oppsal skole var tre år gammel da lærer Nils Midtlien stiftet koret i 1957. Da het koret Oppsal Skoles Pikekor, og ved oppstarten var 36 jenter med. Nils Midtlien var dirigent, og fikk god hjelp av lærer Ma Hilde. Etter 10 års solid arbeid overtok organisten i Oppsal kirke, Marit Tennfjord. Hun arbeidet som dirigent fra 1966 – 1985.
I denne peridoen besto koret av jenter fra Oppsal skolens 4.-klasser og høyere. Jenter fra 3. klasse kunne bli medlemmer av aspirantkoret. De første årene var koret åpent for de fleste sanginteresserte. Etter hvert ble de musikalske målsettingene for koret satt høyere, og det ble innført strengere opptakskrav. Det var krevende å være med, men det opplevdes også som postitivt. Mange korjenter fortsatte å delta i koret med liv og lyst lenge etter at de sluttet på Oppsal skole - i 1979 hadde 9 av jentene mottatt gave for 10 års medlemskap!
Marit Tennfjord ble omtalt som en av Oslos dyktigste dirigenter, og koret oppnådde mange imponerende resultater. Opptak av koret ble ofte sendt i radio. I 1977 opptrådte koret i Gamle Aker kirke, og julaften samme år i Konserthuset. Koret var også godt kjent i lokalmiljøet med opptredener i Oppsal kirke, Oppsal samfunnshus, Oppsal sykehjem og på den tradisjonelle nyttårsfesten på Oppsal skole. I tillegg til dette, ble koret ved flere anledninger invitert til å opptre i utlandet. Koret spilte inn to plater for Kirkelig Kulturverksted, og mottok i 1983 Spellemannprisen for sin 25 års jubileumsplate.
Oppsal Skoles Pikekor - ”Merittliste” 1972-1981
•1972 1. pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1972 2. pris Danmarks Radio, nordisk finale for barnekor.
•1973 1. pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1973 2. pris i NRKs landskonkurranse for ungdomskor.
•1973 2. pris i BBCs verdenskonkurranse ”Let the People Sing”.
•1974 Oslo Barne- og ungdomssangerlags vandrepokal til odel og eie (1972/73/74).
•1975 1.pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1975 4. pris i NRKs landskonkurranse for ungdomskor.
•1975 ”Sangertreff” Stavanger/Sandnes, 1. pris i barnekorkonkurranse – 1. napp i sølvpokalen.
•1976 1. pris i Oslo Barne- og ungdomssangerlags korkonkurranse.
•1976 1. pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1977 Internasjonal barne- og ungdomsfestival i Bergen. 1. pris barnekor-klassen, 2. pris i ungdomskor-klassen.
•1978 2. pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1978 1. pris i Oslo Barne- og Ungdomssangerlags korkonkurranse.
•1979 1. pris i Oslo Barne- og Ungdomssangerlags korkonkurranse – sølvpokalen til odel og eie.
•1979 1. pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1979 2. pris NRKs landskonkurranse for ungdomskor.
•1980 2. plass i internasjonal konkurranse i Montreux, Sveits.
•1980 2 .pris i NRKs landskonkurranse for barnekor.
•1981 3. pris i NRKs landskonkurranse for ungdomskor.
•1981 1. pris i Oslo barne- og ungdomskor-konkurranse.
•1981 Delt 2. plass i internasjonal korfestival i Limburg, Tyskland.
I 1986 ble korets profil lagt om, noe som også var nødvendig fordi mange hadde sluttet etter at Marit Tennfjord sluttet som dirigent. Et mål var å legge vekt på at koret skulle være et tilbud til alle elever, og ambisjonene for de musikalske prestasjonene ble justert. Koret skiftet etter hvert også navn til Oppsal skoles barne- og ungdomskor, og guttene fikk slippe til.
Merete Føyen Arnevåg, tidligere medlem av koret, var dirigent fra 1986 til 1992. I perioden 1992-2002 hadde koret ti forskjellige dirigenter og vikardirigenter. Det var også vanskeligere å rekruttere elever til koret. Da Linnda Bull, lærer ved Oppsal skole, overtok dirigentjobben i 2002, var det bare 18 elever i hovedkoret og 4 aspiranter. Gjennom hennes dirigentperiode økte interessen for koret jevnt og trutt, og da hun ga stafettpinnen videre til korets nåværende dirigent Cathrine Skar i 2008 hadde koret over 60 medlemmer. Medlemstallet har vært stabilt de siste fem årene. I 2012 er koret 55 år, og har ca. 55 medemmer. Disse er nå organisert i to kor: Juniorkoret (2. – 4. trinn) og Hovedkoret (4. – 10. trinn.) Juniorkoret øver i aktivitetsskole-tiden. Dette er fin ordning for både koret, barna og foreldrene.
Gjennom hele sin 55-årige historie har koret lagt vekt på å synge i nærmiljøet. Koret har opptrådt på julekonserter og andre konserter i bydelen, og har som fast tradisjon å synge ved julegudstjenesten i Oppsal kirke og på arrangementene på skolen 17. mai. Ofte har koret også samarbeidet med andre musikalske krefter i bydelen. For eksempel har koret i siste femårsperiode samarbeidet om konserter med Østensjøsangerne, Sangkoret Freidig, Godlia Trasop (GT)-koret, Bøler janitsjar og Oppsal skoles musikkorps.
Koret har opp gjennom årene hatt mange samarbeidprosjekter med profesjonelle sangere og musikere. Eksempler fra siste femårsperiode er konserter med Mari Eriksmoen, Maija Skille, Frank Havrøy, Lars Tormod Jenset og Steffen Horn. Koret opptrådte også sammen med Ingrid Bjørnov da hun hadde konsert til inntekt for skolens nye flygel. Våren 2010 satte koret opp musikalen ”Trollhalen”, der forfatter Turid Lisbeth Nygård, var med og hjalp koret med bl.a. regien. Koret har de siste årene også gjennomført flere flotte konsertproduksjoner. Koreografi og andre visuelle virkemidler har vært brukt for å skape morsomme og helhetlige forestillinger. Flere av produksjonene har vært satt opp som skolekonserter. Siste konsert ble avholdt i desember 2011 med tema desembersanger, der vi hadde samarbeid med profesjonelle musikere. Oppsal skoles barne- og ungdomskor skal ha en jubileumskonsert (55-årsjubileum) på Oppsal skole den 20. mai. Temaet for denne konserten er musikaler av den engelske komponisten Andrew Lloyd Webber. Musikken er et utdrag fra Jesus, Christ Superstar, Cats, Starlight express og Joseph and the Technicolor dreamcoat.
Et annet kjennetegn ved koret er vektleggingen av turer og sosiale arrangementer for å skape et hyggelig miljø. Korets aller første utenlandstur gikk til København i 1969. Siden har koret vært Europa rundt, og i 1985 hadde koret også en fantastisk turné i Amerika. Samtlige kormedlemmer har nok minner fra én eller flere turer, det vitner de mange referatene i korets arkiv om. I løpet av siste fem årene har koret deltatt på nordiske korfestivaler i Norge, Finland og Sverige. Koret bruker også tilbudene som kommer gjennom korets medlemskap i organisasjonen Ung i kor, så som deltakelse på aspirantkortreff og barnekor-weekend.
Foreldrenes innsats har vært viktig for korets drift. Det første styret ble dannet i 1962, og siden da har skiftende foreldre arbeidet iherdig for å støtte opp om kor og dirigent. Mødreforening, foreldrelag og økonomiutvalg har iverksatt et mangfold av tiltak for å sikre korets økonomi: lotterier, plattesalg, loppemarked, bingovakter - og mye mer! Siden 1994 har de to årlige dekkskiftedugnadene vært en viktig inntektskilde. Større prosjekter blir finanisert gjennom offentige støtteordninger, billettinntekter, loddsalg og kafedrift. I de siste ti årene er foreldrenes innsats stort sett blitt organisert av korets styre.
Koret har gjennom hele sin 55-årige historie hatt solid støtte fra Oppsal skole. Det er nok en viktig årsak til at koret fortsatt eksisterer. Koret hører til på en skole som har som visjon å vektlegge det musiske, og som i sin nye drakt kan tilby gode lokaler til både øvelser og oppsetninger. At korets aktiviteter omtales på skolens hjemmesider og i skolens informasjonsbrev bidrar til at koret oppfattes som et ”ekte” skolekor. Det er viktig – selv om det er foreldrenes innsats som avgjør om koret overlever.
Det er hyggelig å være med i et kor som har en historie - og for hvert år som går er det nye elever som får oppleve gleden av å synge i kor!